Mi a jóga?

A jóga egy ősi mozgásrendszer és lelki-szellemi út, melynek az idők folyamán több ága alakult ki. Nyugaton a leginkább elterjedt formája a hatha jóga, mely testtartásokból (ászanákból), légzőgyakorlatokból és meditációból áll. A jóga gyakorlatainak hatása nem korlátozódik az izmok erősítésére, és nyújtására, jótékonyan hatnak a belső szervekre, a hormonrendszerre, a keringésre, az idegrendszerre, a test energiaszintjére és az elmére is. Javítják az egész test működését, anyagcseréjét, segítik a salakanyagok kiürítését. Oldják feszültséget, az idegrendszer paraszimpatikus folyamatait aktiválják és megnyugtatják az elmét. A jóga megtanít koncentrálni, elengedni, és elégedettebbé válni, segít megőrizni testi és szellemi egészséged. A jóga gyakorlatainak hatását tudományos vizsgálatok igazolják és orvosok, gyógytornászok is egyre gyakrabban alkalmazzák terápiás célból.

jóga halásztelek

Hatha Gerinc Jóga

Ez a jógatípus gerinc egészségét állítja a középpontba, olyan mozgásterápia, melynek célja a megelőzés, és az utókezelés.  Az óra úgy épül fel, hogy figyelembe veszi a mozgásszegény életmódot, azt, hogy a legtöbb ember, mire eljut egy jógaórára, már sok évet töltött ülőhelyzetben vagy egyoldalú sporttal, fizikai munkával, ami azt jelenti, hogy a csigolyák közötti porckorongok és kisízületek már nagyon hosszú ideig rosszul terhelődtek, egyes izmok elgyengültek, mások összezsugorodtak. Az órákon a teljes gerincet alaposan átmozgatjuk, nyújtjuk a zsugorodásra hajlamos izmokat, erősítjük a gyengülésre hajlamosakat, ezáltal javul a gerinc megtartásáért felelő izmok és a porckorongok anyagcseréje, enyhülnek a fájdalmak, javul a testtartás. A légzőgyakorlatokkal és relaxációval a stressz okozta feszültségeket oldjuk.

hatha gerinc jóga halásztelek

Az órák felépítése

Az jógaórát néhány perces ráhangolódással kezdjük, ezalatt elengedjük a napi történéseket és a figyelmünket a testünkre, légzésünkre hangoljuk. Majd a bemelegítő gyakorlatokkal felkészítjük az izmokat, ízületeket a gyakorlásra. Utána jóga testtartásokat (ászanákat) végzünk, a könnyebbektől a nehezebbek felé haladva, majd egy légzőgyakorlat következik, ami javítja a test oxigén és energia ellátását és nyugtatja az idegrendszert, ezután levezető gyakorlatokat végzünk és végül egy kb. 10 perces relaxációval zárjuk az órát. Egy teljes jógafoglalkozás kb. 1,5 óráig tart.   Laza, kényelmes ruhában gyere, és az óra előtt 1-1.5 órával már ne egyél.

Az órákra bejelentkezés szükséges!

jivita jóga halásztelek

NMPT alapú jóga

Natural Movement Pattern Training – Természetes Mozgásminta Tréning

Egyre több a derékfájdalommal, hátfájdalommal elő ember és ez ijesztő módon egyre fiatalabb korban jelentkezik, aminek oka egyértelműen a természetellenes életmódunk.

A mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a sok görnyedés miatt gerincünk elveszíti természetes íveit, emiatt a porckorongok rossz irányból kapják a terhelést, bizonyos izmaink túlnyúlnak, elgyengülnek, mások meg túlfeszülnek vagy annyira megrövidülnek, hogy esély sincs a helyes tartásra, hiába próbáljuk kihúzni magunkat. Idegrendszerünk kompenzáló mintákat kezd használni az egészséges minta helyett.  Először csak fáradékonyság, ingerlékenység, majd itt-ott kisebb izomfájdalmak jelzik a problémát. Később egyre gyakrabban jelentkeznek a gondok, becsípődések, lumbágó, elaludt nyak, vállfájdalom, teniszkönyök, esetleg sérv. Az NMPT egy prevenciós mozgásprogram, mely mindezek okát korrigálja.

A módszert Bene Máté gerincspecialista gyógytornász dolgozta ki, aki több ezer gerincsérves embernek segített már a műtét nélküli gyógyulásban.  Hogy segít az NMPT?  Az NMPT precíz, fókuszált gyakorlatai a testen belül kijavítják a gerincproblémák okát, nemcsak erősítenek és nyújtanak, hanem olyan izmokat aktiválnak, amik segítenek visszanyerni a gerinc egészséges ívét, olyan izmokat keltenek újra életre, amelyek maguktól nem tudnak „feléledni” de nélkülözhetetlenek a gerinc stabilitása szempontjából, és amiknek hiányában később fájdalom, sérv vagy ízületi problémák alakulnak ki. A módszer újratanítja az idegrendszernek az egészséges mozgásmintát, amit már rég elfelejtett.

Az NMPT alapú jóga hatásai
- Korrigálja a rossz tartást, mozgásmintát
- Megelőzi
- a gerincsérvet és segít elkerülni annak kiújulását
- a csípőízületi-, térdízületi-, vállízületi problémákat
- tenisz-, golfkönyök kialakulását
- az előre helyezett fejtartás miatt kialakuló fejfájást
- gerinc és állkapocs ízületi eredetű fülzúgást és szédülést
- aktivizálja a rég elfeledett/kikapcsolt izmokat, amik a gerinc, és más ízületek egészséges állapotának fenntartásához feltétlenül szükségesek
- kikapcsolja, és ellazítja az eladdig helytelenül, pótcselekvésre kényszerített izmokat, amik feszülnek, fájnak

nmpt jóga halásztelek